Muuttosiivous

Muuttosiivous tehdään tyypillisimmin aina asukkaan toimesta asunnosta pois muuton yhteydessä. Varsinainen velvoite muuttosiivoukselle on yleensä vuokra-asuinnoissa, mutta yleensä myös omistusasunnosta pois muutettaessa asunto siistitään seuraavaa asukasta varten. Se mitä muuttosiivous pitää sisällään riippuu hyvin pitkälti vuokranantajan käytännöistä – tai siitä mitä asunnon uuden omistajan (omistusasunto) kanssa on sovittu.

Muuttosiivouksen suunnittelu
Asukkaan kannattaa tehdä muuttosiivous juuri ennen avainten luovutusta. Näin toimimalla kaikki huonekalut ja muuttolaatikot on jo viety asunnosta pois, jolloin muuttosiivous on helppo tehdä tyhjillään olevaan asuntoon. Myös itse muutto sujuu helpommin jos tavaroita kannettaessa ei tarvitse varoa paikkojen likaamista (esim. sisällä voi kävellä ulkojalkineilla). Siivouksen työjärjestyskannattaa kuitenkin miettiä etukäteen valmiiksi ja asuntoon tulee tietysti jättää siivouksessa tarvittavat siivousvälineet.

Muuttosiivouksen sisältö
Monilla vuokranantajilla (yritykset) on verkkosivuillaan selkeät ohjeet siitä mitä asioita muuttosiivouksessa tulisi huomioida ja tehdä – eli missä kunnossa asunto tulee olla sitä luovutettaessa. Nämä ohjeet vaihtelevat hieman vuokranantajasta riippuen, joten mikäli et löydä selkeää listaa muuttosiivoukseen kuuluvista asioista, voit tiedustella kirjallista listaa joko isännöitsijältä tai vuokranantajan toimistolta. Yleisesti muuttosiivous pitää sisällään ainakin seuraavat asiat: lattioiden pesu/pyyhintä, WC:n pesu, lattiakaivojen puhdistus, uunin puhdistus(myös alta ja takaa) ja pakastimen sulatus.

Sekä pakastimen että jääkaapin ovi tulisi jättää puhdistuksen jälkeen raolleen (jos virrat kytketään pois), tämä estää ummehtuneen hajun muodostumista varsinkin jääkaappiin. Oven väliin voidaan laittaa esim. taiteltu sanomalehti (kiila), jolloin ovi saadaan pysymään auki. Pakastinta tai jääkaappia ei luonnollisesti ole tarvetta kytkeä pois päältä, jos seuraava asukas muuttaa asuntoon jo seuraavana päivänä, mutta mikäli asunto on muuton jälkeen jonkin aikaa tyhjillään kannattaa edellä mainittu toimenpide tehdä.

Muuttosiivouksen sisältö on hyvä sopia vuokranantajan ja vuokralaisen välillä, näin molemmille osapuolille on selvää mitä muuttosiivouksen tulee pitää sisällään. Siivoukseen kuuluvat pinnat ja kodinkoneet kannattaa eritellä paperille mahdollisimman tarkkaan, jolloin vältytään siivousta koskevilta erimielisyyksiltä. Etenkin vuokra-asunnoissa muuttosiivouksen laiminlyönti johtaa yleensä tilanteeseen, jossa vuokranantaja tai asunnon omistaja tilaa siivousyrityksen suorittamaan asunnon suursiivouksen; kulut siivouksesta laskutetaan tyypillisesti entiseltä asukkaalta (tästä on yleensä maininta vuokrasopimuksessa).

Muuttosiivouksen teettäminen
Pois muuttava asukas voi myös tilata muuttosiivouksen valitsemaltaan siivousalan yritykseltä. Etenkin jos muutto tehdään kireällä aikataululla tai muuttoon liittyy muutakin huolehdittavaa – – esim. muutetaan ulkomaille tai asunnosta on jouduttu lähtemään heikentyneen terveyden takia – – on muuttosiivouksen tilaaminen usein täysin järkevää. Nopea soittokierros alueella toimiviin kotisiivouksia suorittaviin yrityksiin antaa yleensä hyvän hintahaarukan työn kustannuksista. Tarjouksia kysellessä kannattaa ilmoittaa selvästi, että kyseessä on muuttosiivous, siivottavan asunnon pinta-ala, ikkunoiden ja wc-tilojen määrä (jos kuuluvat puhdistettaviin pintoihin). Vuokra-asuntojen kohdalla siivousyrityksen tulee saada käyttöönsä myös vuokranantajan laatima lista siivottavista kohteista, jotta työ ja annettava tarjous osataan kohdentaa oikein. Lisäksi siivousfirmalle tulee ilmoittaa koska työ tulee olla tehty (ennen asunnon luovuttamista), näin yrityksen edustaja osaa kertoa suoraan onko kyseinen aikataulu mahdollinen vai ei. Yleensä tarjouksien kanssa kannattaa olla liikkeelle kahta tai kolmea viikkoa ennen muuttoa.

Mikäli muuton toteuttaa ulkopuolinen muuttofirma, voidaan myös muuttosiivous teettää samalla yleensä samalla yrityksellä – tai muuttosiivouksen voi tehdä erillinen siivousalanyritys. Jotkin muuttofirmat tarjoavat siivous erillisenä lisäpalveluna, eikä siivous tyypillisesti kuulu osana tilattavaan muuttoon.

Asunnon muuttosiivous

Keittiö:

 • Uuni ja liesitaso pestävä kauttaaltaan sisältä ja ulkopuolelta. Liesi vedettävä tarvittaessa paikoiltaan ja takaa siivottava.
 • Liesituulettimen puhdistus ja suodattimen vaihto
 • Jää-, viileä- ja pakastekaappi pestävä. Jos sähkö katkaistaan, on kaappien ovet jätettävä auki.
 • Pakastin sulatettava. Älä jätä pakastinta yksin sulamaan!
 • Keittiönkaapistot ja -laatikostot puhdistettava kauttaaltaan irtoroskista ja pinttyneestä liasta
 • Tiskipöydän kansi altaineen ja kaakelit puhdistettava
 • Seinä- ja ovipinnat puhdistettava
 • Lattian pesu ja listojen pyyhkiminen

WC ja kylpyhuone/sauna:

 • WC-istuimen ja käsienpesualtaan puhdistus
 • Suihkunurkkauksen ja seinien pesu
 • Allaskaapin puhdistus
 • Lattian sekä lattiakaivon puhdistaminen
 • Saunan pesu

Muut huonetilat:

 • Tahrojen poisto ovista ja seinistä sekä niiden pesu tarpeen mukaan
 • Vaatehuoneiden ja –komeroiden hyllyjen, seinien ja lattian puhdistus
 • Lattioiden pesu
 • Ikkunoiden pesu tarpeen mukaan. Talvella VAIN sisäpinnoilta.
 • Parvekkeen puhdistus

Huoneistokohtaiset varastotilat:

 • Tyhjennä ja siisti huoneiston varastotilat.